Forskellen ses i habittens indre

Forskellen ses i habittens indre: Berlingske har bedt en professionel skrædder vurdere Troelstrups eget Made to Measure mærke i forhold til et billigere alternativ. Læs artiklen og dommen nedenfor.

Efter at have splittet begge jakke­sæt ad og set på konstruktionen er dommen klar. Det dyreste sæt fra Troelstrup er lidt bedre i det indre materialevalg. Når det gælder den ydre metervare og syninger, er der dødt løb mellem de to sæt.

 

Forskellen ses i jakkesættets indre

Af Jens Høy, business@berlingske.dk
2. april 2014, 22:30

Kvaliteten i et målsyet jakkesæt kan ikke ses med det blotte øje. Derfor bad vi en af Danmarks sidste herreskræddere om at kigge inden for i to sæt. Det ene er fra Troelstrup. Det andet er syet hos mond.dk.

Du kan selv mærke på metervaren og kigge på knapper og detaljer, men hvordan er jakkesættet egentlig konstrueret, og er der forskel på en kendt leverandør og en nybegynder?

Hvis du spørger hos leverandøren af jakkesættet, kan sælgeren tale engageret i timevis om, hvorfor netop deres sæt er specielt godt. Derfor har vi bedt skræddermester Peter Undén om at bedømme to sammenlignelige jakkesæt.

Det ene jakkesæt er fra mond.dk, der i godt og vel et år har været på markedet som leverandør af målsyede (MTM – Made To Measure) jakkesæt. Med aggressiv markedsføring på nettet slår mond.dk på at kunne levere en god kvalitet til en pris, der ligger under tilsvarende konkurrenter, og som derfor konkurrerer med almindelige habitter – også kaldet konfektion.

Sæt nummer to er fra Troelstrup i København, der foruden dyre mærker i målsyede habitter også har deres eget MTM. Det valgte sæt er Troelstrups eget mærke, der slet og ret hedder Troelstrup Copenhagen.

»Umiddelbart er den generelle forarbejdning af de to sæt meget ens. De er syet på samme slags industrimaskiner, og jeg vil gætte på, at det tager 40 minutter at sy sådan et sæt,« vurderer
Peter Undén.

Han bruger lang tid på blot at føle på metervarerne og studerer de udvendige detaljer såsom knaphuller og synlige syninger. Hans trænede blik gennemgår specielt jakkerne nøje. Mens bukserne til de to sæt for 98 procents vedkommende er komplet identiske med hensyn til måden, de er konstrueret på. Begge er med lynlåse uden såkaldt »stop« i en kvalitet, som efter Undéns erfaring ikke holder så længe. I skrædderjargon bliver lynlåsene omtalt som »nederdels-lynlåse«, hvilket ikke just er positivt ment.

 

Indre forskelle

Efter den udvendige inspektion bliver hvert sæt sprættet op, og vrangen vendt ud. Dette gøres så skrædderen kan se og mærke, hvilke materialer der er brugt, og straks begynder forskellene at træde frem.

For begge jakker gælder, at der kun lige er brugt så meget stof som overhovedet nødvendigt. Derfor kan jakken ikke lægges ud, hvis man skulle få brug for det.

De to sæt har begge rigtige knaphuller på ærmerne – en detalje, som skræddermesteren roser, da det kræver, at ærmelængden passer. En ændring er ikke muligt efterfølgende.

I gennemgangen af det indre skiller sættet fra Troelstrup sig ud som det bedste allerede fra det sekund, hvor syningen i jakken pilles fra hinanden.

»Allerede når jeg kigger på selve foret, er jakken fra Troelstrup bedst. Materialet i monds foer er ganske enkelt så tarveligt, at jeg ikke kan tro, at det er viskose, og sammenlagt er konstruktionen bedre i sættet fra Troelstrup,« lyder dommen.

Når skræddermesteren bedømmer jakkesættet fra Troelstrup som værende bedst, hænger det sammen med kvaliteten af de materialer, der er brugt i selve konstruktionen, og det har intet med metervaren at gøre.

Faktisk kan Peter Undén bedst lide mond.dks metervare, der i en direkte sammenligning også virker en anelse tungere i kvaliteten.

»Men se lige på disse skulderpuder i mond-sættet. De er fremstillet af, hvad jeg vil kalde pladevat. Samtidig er der brugt mere kunststof i selve brystbelægningen. Troelstrup benytter tyndere skulderpuder i filt-materiale, der ånder langt bedre. Desuden er der også brugt filt i brystbelægningen,« forklarer han.

I den endelige afgørelse tæller også, at Troelstrup benytter både filt og lærred i underkraven, mens mond.dk udelukkende anvender filt. Små detaljer, som ingen almindelig kunde nogensinde vil opdage eller mærke, men som skrædderen kan se, når jakken er skilt ad og indmaden taget ud.

 

Mange valgmuligheder i detaljerne

Det sidste punkt i duellen mellem det veletablerede og lidt dyrere sæt fra Troelstrup og mond.dks er selve det indlægsmateriale, den såkaldte canvas, der er standard i begge sæt. Her benytter begge vlies samt belægningsmateriale. Mond.dks er en del tykkere og har påsyet et tyndt lag vat udenpå, mens Troelstrup bruger filt. Skrædderen anbefaler konstruktionen med filt, fordi det former sig bedre efter kroppen og ånder bedre, ligesom vat efter hans opfattelse efter noget tid taber elasticiteten.

I begge jakkesæt er der brugt 100 procent uld fra italienske leverandører. Hvis man ønsker det, kan man vælge endnu finere stoffer, som så fordyrer jakkesættet betydeligt. Det er også muligt at vælge et utal af forskellige detaljer, og begge sæt leveres med monogram og dragtpose, som også har været under skrædderens nådesløse blik.

»Dragtposen er en del af oplevelsen, når man har bestilt et særligt jakkesæt. Hos Troelstrup lever posen op til mine forventninger, mens mond.de skuffer med en dragtpose, som er af en tarvelig kvalitet,« lyder vurderingen.

 

Mere kvalitet for pengene

Priserne på de to sæt ligger på henholdsvis 5.999 kr. for Troelstrup-sættet og 5.298 kr. for Mond.dk-sættet. En decideret luksushabit – i dette tilfælde en målsyet Armani Collezoni – koster godt 15.000 kr.. Hvilket ifølge skræddermesteren godt kan ses på kvaliteten.

»Her får man trods alt mere for pengene,« er skrædderens første kommentar, mens han kigger på den nålestribede habit. Knapper, foer og forarbejdning er klasser over de to andre sæt, vurderer han.

Efter at have kigget inden i Armani-sættet kan han dog konkludere, at den også er limet sammen, men at materialerne i indmaden generelt er bedre. Samtidigt at syninger og detaljer er finere end i de to sæt fra Troelstrup og mond.dk.

Se den oprindelige artikel af Jens Høy fra Berlingske her.

 

Læs også: Euroman x Custom Made by Troelstrup

 

Der tages forbehold for prisændringer.

  • Ingen varer i indkøbskurven.