Historien

En kort gennemgang af slipsets historie

Som mange andre elementer i den klassiske herregarderobe, har slipset sit ophav i militære uniformer. Slipsets rødder kan spores tilbage til 1600-tallet, hvor den franske Konge Louis XIII hyrede kroatiske lejesoldater til at hjælpe ham under Trediveårskrigen. Her bar lejesoldaterne farverige tørklæder der blev bundet rundt om halsen. Kongen tog stilen til sig, da han fandt det pænere og mere behageligt end de populære flæsekraver. Herfra spredte stilen sig hurtigt til England, og resten er som sagt historie.

Sidan da har slipset undergået mange forskellige udtryk, hvor især farven og bredden har ændret sig med tiden, samt hvor mange der bruger det. I dag er slipset ikke lige så populært som det før har været, men vi vil gerne slå et slag for, at det er en uundværlig del af enhver mands garderobe.

Et slips siger nemlig meget om ens personlige stil, og hvad man gerne vil signalere til omverdenen. Mange har deres helt personlige præferencer når det kommer til mønstre og farver. Hvor et mere konservativt slips for eksempelvis kunne være et ensfarvet grenadine slips, vil andre foretrække noget mere farverigt og udtryksfuldt som et mønstret slips. En tendens vi har oplevet hos Troelstrup det seneste stykke tid er dog, at fælles for slipsene er, at de smalle slips har måtte vige pladsen for en mere klassisk bredde på omkring 8 cm.

Hvilke slips til hvilke sæsoner?

Som nævnt tidligere, er hvilket slags slips man bærer en personlig præference, men der er dog nogle ting som er værd at have in mente, som vi vil komme ind på her.

Forskellige sæsoner kalder på forskellige farver og teksturer. Om efteråret og vinteren er slips i mørke farver med med en grovere vævning eller en smule uld i stoffet, med til at give ens outfit noget tekstur og tyngde.

I sommerhalvåret kan man godt tillade sig at skrue op for farverne, hvor især de lysere farver kombineret med et blomsterprint har været meget fremme. Hvis man gerne vil introducere noget tekstur, men noget der stadig fremstår let, kan man med fordel købe et slips med en smule hør i stoffet.

Tre klassiske knuder

Hvis man aldrig har gået med slips før, kan det at skulle binde det måske forekomme som en større udfordring. Det behøver det ikke at være, det er rent faktisk ganske simpelt. Det eneste man skal have i tankerne er, at forskellige knuder går til forskellige tykkelser, teksturer og skjortekraver, hvilket vi vil hjælpe med i guiden herunder:

Halv Windsor

En halv Windsor knude har et mere symmetrisk look i forhold til four in hand knuden, og er mindre end den klassiske Windsor knude. Denne knude går også til langt de fleste skjortekraver, men vi fraråder at bruge knuden til meget tykke slips, da knuden hurtigt bliver meget stor.

Start:

Start med at tage slipset rundt om halsen således, at den brede ende er på din højre side. Den brede ende af slipset skal være længere end den smalle ende. Hvor meget længere afhænger af din højde, så prøv dig frem.

1

Kryds den brede end over den smalle ende

2

Før den brede ende op bag knuden og over

3

Stram let til

4

Før den brede ende bagom den smalle ende mod højre

5

Herefter føres den brede end over den smalle ende

6

Den brede brede ende trækkes op bag knuden.

7

Før den brede ende igennem løkken og stram forsigtigt til.

8

Skub knuden op til kraven og ret slipset til.

Four in hand

Start:

Start med at tage slipset rundt om halsen således, at den brede ende er på din højre side. Den brede ende af slipset skal være længere end den smalle ende. Hvor meget længere afhænger af din højde, så prøv dig frem.

1

Kryds den brede ende foran den smalle ende mode venstre

2

Før den brede ende bagom den smalle ende mod højre

3

Før den brede ende foran den smalle ende mod venstre

4

Før den brede ende op bag på knuden.

5

Før den brede ende gennem løkken.

6

Stram forsigtigt til.

7

Skub knuden op til kraven og ret slipset til.