Sko guide

Oxford sko

Historien om Oxford skoen er en broget en af slagsen og svær helt præcist at definere. En populær teori er dog, at skoen stammer fra Oxford University, hvor de studerende før i tiden gik med langskaftede støvler. Som tiden gik, blev mere og mere af skaftet skåret af, indtil vi altså ender op med det der i dag kendes som en klassisk Oxford sko.

Hvad kendetegner en Oxford sko?

Det mest særprægede ved en Oxford sko er, at den har lukket snøre. Dette betyder, at skoens forblad ligger oven på skoens bagstykke, så snøren lukkes inde. Skoen får derved et elegant ydre, der er mere strømlinet end for eksempel en derby. Normalt ser man også på Oxford sko, at de har en toe-cap, som er den tåkappe der på skoens forstykke. Nogle variationer har også brogueing, altså huller der danner et mønster, nogle gange blot på tåkappen, andre gange flere steder.

Hvem, hvad, hvor?

Oxford skoen er til dig, som gerne vil have en formel sko der både kan bruges på arbejdet og til formelle begivenheder. Her vil en sort Oxford gøre sig godt på arbejdet med et jakkesæt, og hvis man ligger noget knofedt i at polere snuden, også kunne bruge til en smoking.

Derby sko:

Derby skoen er en nær slægtning af Oxford skoen. Det siges at navnet stammer fra hertugen af Derby, der angiveligt bar skoen i starten af det 19. århundrede. Om han opfandt skoen er svært at sige, mere sandsynligt er det, at han var med til at gøre den populær blandt den britiske adel.

Hvad kendetegner en derby sko?

Det mest iøjenfaldende karakteristika ved en en derby sko, er det åbne snøresystem. Her er skoens bagstykke syet ovenpå skoens forstykke, eller sagt med andre ord, det modsatte af en Oxford sko. En derby kommer i mange afskygninger, hvor dem i glat læder er bedst egnet til kontoret, mens dem i ruskind også kan bruges til casual wear.

Hvem er derby skoen til?

Derby sko er mindre formel end en Oxford, men kan stadig bæres til et jakkesæt, dog ikke til en smoking. En derby i en neutral farve kan også kombineres med et par chinos eller jeans for et helt afslappet hverdagsudtryk med et touch af elegance.

Loafers:

Loaferen har også en histore der er omgærdet af mystik, men populært sagt finder man dens ophav i Norge, hvor folk fra Auerland gik i en lignende sko. Der er også her vi finder Nils Gregoriusson Tveranger, der efter inspiration fra både de lokale sko og mokasiner fra hans tid i USA, lavede de første loafers. Skoens popularitet spredte sig til USA, hvor den næste aktør er at finde, nemlig G.H. Bass. De lavede deres første loafer model i 1936, hvor de tilførte den velkendte rem henover skoen. Loaferen blev herefter ekstremt populær blandt de studerende på Ivy universiteterne, hvor de studerende satte en penny i skoens rem, deraf navnet Penny loafer, så de altid havde mønter til datidens mønttelefoner.

Hvad kendetegner en loafer?

En loafer er især kendetegnet ved sit slip-on design uden snørebånd, der gør det nemt både at tage skoen af og på. Skoen kommer i mange varianter, hvor blandt andet en tassel loafer eller en bidsel loafer, er et elegant alternativ til den klassiske penny loafer.

Hvem er en loafer sko til?

Den klassiske loafer er de seneste par år steget meget i popularitet, og vil med sin alsidighed passe ind i de fleste garderober. Som med de andre sko nævnt tidligere kan det siges, at skoens formalitet afhænger af det materialet den er lavet i. Hvor en loafer i glat skind også kan bruges til et jakkesæt såvel som til casual tøj, vil en loafer i ruskind formentligt gøre sig bedst i sidstnævnte.